Contact: 0747045685

citstolnici@yahoo.ro

Informatii

Lista reţelei naţionale de centre de informare şi promovare turistică

 

DETALII +

Obiective turistice

Program şi tarife ale obiectivelor turistice

DETALII +

Obiceiuri

Calendarul evenimentelor culturale, datinilor şi obiceiurilor

DETALII +

Steaua

STEAUA este un alt obicei care are loc în ajunul Crăciunului. Obiceiul are o semnificație religioasă, fiind legată de steaua care s-a arătat celor trei magi de la răsărit.

Stelarii, copii mai mici sau mai mari, flăcăi, mai rar fete și chiar adulși și bătrâni, poartă “Steaua” îmbrăcați în costume populare sau în costume albe cu panglici multicolore, uneori având coifuri asemenea magilor cu numele personajelor biblice.

Steaua este reprezentată fizic printr-o stea, pe schelet de lemn. Aceasta are 4-5-6-8 colțuri, iar între colțuri stau întinse lanțuri de hârtie colorată. În centrul stelei stă o icoană de hârtie cu Nașterea Domnului, Fecioara cu Pruncul sau numai Iisus.

Odată ajunți la casa gazdei, cei ce umblă cu Steaua cântă la poartă, la fereastră, la ușă sau în casă în fața icoanei, iar pentru străduința lor erau răsplătiți cu colaci, bani, mere nuci etc.

 

Steaua sus răsare

Ca o taină mare 

Steaua strălucește

Și lumii vestește 

Și lumii vestește 

 

Că astăzi Curata 

Preanevinovata 

Fecioara Maria 

Naște pe Mesia 

Naște pe Mesia.

 

Magii cum zăriră 

Steaua și porniră

Mergând după rază 

Pe Hristos să-l vază 

Pe Hristos să-l vază

 

Și dacă porniră 

Îndată-L găsiră 

La Dânsul intrară 

Și se închinară 

Și se închinară

 

Cu daruri gătite 

Lui Hristos menite

Luând fiecare

Bucurie mare 

Bucurie mare 

 

Care bucurie 

Și aici să fie 

De la tinerețe

Pân-la bătrânețe 

Pân-la bătrânețe 

Utile

Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.

Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.